16.6.2014


Itte elettyä historiaa


Sastamalan seudun museo uudistuu! Tule sinäkin mukaan.

Sastamalan seudun museo on yli 80-vuotias kulttuurihistoriallinen museo, joka esittelee ja tallettaa paikkakunnan historiaa. Museon toiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa seudun asukkaiden ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään.
Paikallismuseo muuttuu yhteisönsä mukana. Vaikka museon perustehtävä pysyy samana, tapa toteuttaa sitä muuttuu. Sastamalan seudun museokin uudistuu, ja ensimmäinen askel on Olotilan avaaminen. Olotila on paikka tarinoille, muistoille ja kertomuksille elämästä tällä seudulla ennen ja nyt. Olotilassa voit jakaa omia arkisia kokemuksiasi ja esimerkiksi lempiruokiin, kotiin tai koulunkäyntiin liittyviä muistojasi: Mitä koulun pihalla leikittiin? Millainen oli ensimmäinen työpaikkasi? Millaisia muistoja sinulla on syntymäpäivistä tai kesäisistä uintiretkistä? Lapset ja isovanhemmat voivat yhdessä tutkia omaa menneisyyttään ja jakaa muistoja esimerkiksi siitä, millaista koulunkäynti oli ennen vanhaan ja millaista se on nyt.

Museossa on esillä muisteluun innostavaa materiaalia, kuten valokuvia ja arkistoaineistoa. Voit osallistua paikallishistorian tallentamiseen kertomalla, mitkä seudun tapahtumat, ihmiset ja maisemat ovat olleet juuri sinulle tärkeitä. Jonkun mielestä tärkeitä ovat kutut, juustot ja kirkot, toisen mielestä luonto ja ihmiset: ”Mettä vihreetä, veten sinistä, ernomasen uljasta ruakaa, nin ja uljaita ihmisiä”.

Uuden museon perusajatus on, että kokonaiskuva paikallishistoriasta rakentuu yksittäisten ihmisten elämänhistorioista ja virallisesta historiankirjoituksesta yhdessä. Paikallismuseo on paikallisten ihmisten oma museo, ja haluamme kehittää museota toiveiden mukaisesti. Olet sitten koululainen, ikäihminen, kesäasukas, paluumuuttaja tai perustyrvääläinen, tule mukaan kehittämään uudenlaista, elävää ja tekevää museota!

Kesällä meillä myös tapahtuu kaikenlaista!
Katso ohjelmatiedot täältä.

Käykäähän kyläilemässä!