18.9.2014

Terhokerho roskapeikon maailmassa


”Onpa kamalaa sotkua!” Sastamalan seudun museon pihaan lennähtänyt vaaleanpunaiseen tyllihameeseen pukeutunut ja taikasauvoin varustautunut keijutyttö kauhistuu. Pihan ruohokenttä on täynnä sikin sokin heiteltyjä maitopurkkeja, pizzalaatikoita, vessapaperirullan hylsyjä ja sanomalehtipaperia.  Vihreähattuinen peikko ja hänen apulaisensa kutsuvat muitakin lapsia ihmettelemään pihassa vallitsevaa sekamelskaa.  Kohta kasassa on piiri, jossa käsi kädestä toisiaan pitävät pienet ja isot. Pieni tyttö katsoo varovasti sivullaan seisovaa aikuista silmiin ja hymyilee.

Peikkotyttö alkaa lukea tarinaa:
Olipa kerran suuri tammi, jonka alle kylän lapset kokoontuivat leikkimään. Vanhan tammen oksat ulottuivat laajalle ja antoivat lempeää suojaa auringon paahteelta tai yllättäviltä sadekuuroilta. Talvella sen oksistossa pesivät oravat, kesällä leijailivat kirjavat perhoset  nurmikolla sen ympärillä. Tammen ympärille oli pudonnut terhoja, joita oravat ja lapset kilvan keräilivät. Terhot kun sopivat niin moneen leikkii. Niinpä paikkaa alettiin kutsua terhokerhoksi.

Sastamalan Seudun museo toimii tänä talvena kotina maksuttomalle terhokerholle, joka kokoontuu keskiviikkoisen klo 17.30-19.00. Tämän illan aiheena oli roskapeikon maailma. Kerholaiset tutustuivat leikin kautta roskiin, kierrätykseen ja tavaroiden uusiokäyttöön.

Terhokerhoon saavat tulla kaikenikäiset ja monet sukupolvet yhtä aikaa, leikkimään ja viettämään kiireetöntä yhteistä aikaa. Mukaan saa tulla yksin, yhdessä perheen tai vaikka kummi – tai lastenlasten kanssa. Kerho on osa Koko Suomi leikkii – hanketta, jonka tarkoitus on innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään yhdessä ja vahvistaa siltaa sukupolvien välillä.    

Kerhon lopuksi jokainen kertoo, mikä oli tänään kivointa. Erään mummon mielestä piiri pieni pyörii-leikki, joka herättää paljon muistoja elämän varrelta.  Piirileikkiä toistetaan monta kertaa illan aikana; ehkä se elää lasten leikeissä koko seuraavan viikon.  Piirin keskellä leikkiä katselee ruukkuun istutettu tammentaimi.


Tervetuloa mukaan!  Ensi kerralla 24.9.  Terhokerhon aiheena ovat lempikirjat.

Kirjoittaja
Elina Haapanen